Kontrowersje z 5.kolejki


Nie ma co owijać w bawełnę – to nie była łatwa kolejka do sędziowania. Ale chociaż my również często mieliśmy wrażenie, że sędzia mógł się pomylić, to powtórki potwierdzają słuszność większości jego decyzji.

Zmontowaliśmy już pięć najciekawszych zdarzeń z ostatniej niedzieli. Przekrój jest bardzo różny, aczkolwiek znakomita większość sytuacji dotyczy odgwizdywania rzutów karnych. A wiadomo, że decyzje związane z tak delikatną materią, zawsze spotykają się ze skrajną reakcją obydwu zainteresowanych stron. Dlatego ciekawi jesteśmy Waszego zdania. Pamiętajcie, że na YouTube klikając na kołowrotek możecie sobie konkretny fragment materiału dodatkowo zwolnić. Video znajdziecie poniżej.

1 SYTUACJA – Czy Darek Wasiluk faulował Rafała Kudrzyckiego?

Na start sytuacja z ostatniego meczu kolejki. Może powiemy w ten sposób – nie lubimy gwizdania takich karnych, ale sędzia naszym zdaniem po prostu nie miał wyjścia. Rafał Kudrzycki zagrał piłkę głową, po czym został trafiony w twarz przez próbującego wybić piłkę golkipera Jogi. Była to sytuacja, której spokojnie można było uniknąć, bo gdyby Darek Wasiluk po prostu stanął, to piłka opuściłaby pole gry i nie byłoby o czym rozmawiać. Ale postanowił spróbować powalczyć o futbolówkę i po prostu źle to wszystko obliczył. Dla nas ta decyzja się broni.

2 SYTUACJA – Czy wejście Patryka Grelocha kwalifikowało się na gwizdek?

To samo co wyżej możemy napisać przy okazji drugiego zdarzenia. Krystian Karolak wypuszcza sobie piłkę, a tam wpada na niego obrońca Al-Maru. Widzimy, że Patryk Greloch próbuje wyhamować, no ale ta sztuka mu się nie udaje i po prostu przerywa bieg przeciwnika. Nie widzimy tutaj wielkiej kontrowersji.

3 SYTUACJA – Czy Kamil Wiśniewski przewinił na Marcinie Szymańskim?

Trzecia sytuacja i trzecia decyzja sędziego, która się broni. Mamy dwóch zawodników walczących o piłkę, gdzie Marcin Szymański bardzo umiejętnie wstawia nogę przed przeciwnika i po prostu zostaje kopnięty lub nadepnięty. Kontakt jest ewidentny, a to zdarzenie przypomina rzut karny ze spotkania Polska – Szwecja na Grzegorzu Krychowiaku. W naszej ocenie nie ma mowy o pomyłce sędziego.

4 SYTUACJA – Czy arbiter słusznie puścił grę po interwencji Andrzeja Sulewskiego?

Tutaj, choć byśmy bardzo się starali, to decyzji arbitra nie uda się obronić. Możemy jedynie spekulować, że rozjemcy wydawało się, że Andrzej Sulewski wybił piłkę spod nóg Adriana Bieleckiego, bo z jego perspektywy faktycznie mogło to tak wyglądać. Ale tak nie było – Andrzej podciął przeciwnika i szkoda, że sędzia nie spojrzał w kierunku winowajcy, bo ten szybko podniósł rękę w przepraszającym geście. Gdyby to dostrzegł, to chyba by wiedział, że tutaj należało użyć gwizdka i przerwać grę.

5 SYTUACJA – Czy bramkarz Show Teamu faulował Pawła Woźniaka?

I kolejne zdarzenie z meczu Show Team – Bad Boys. Tutaj również gracze zwycięskiej ekipy mieli pretensje o wskazanie na „wapno”, lecz powtórki rozwiewają wszelkie wątpliwości. Napastnik Bad Boys zdołał dziugnąć piłkę przed bramkarzem, a potem został zahaczony rękami. Sytuacja jakich wiele w profesjonalnym futbolu i tutaj nie można mieć żadnych pretensji do sędziego. Karny ewidentny.

A jakie jest Wasze zdanie odnośnie powyższego? Dajcie znać w komentarzach – albo pod artykułem, albo na naszym Facebooku TUTAJ.

Dodaj komentarz