Kontrowersje z 4.kolejki


Miniona niedziela obfitowała w trudne sytuacje do oceny. Zwłaszcza że sędzia jest jeden i nawet gdyby chciał, to wszystkiego nie jest w stanie dojrzeć.

Materiał który dla Was zmontowaliśmy zawiera aż pięć sytuacji. Wiemy, że nie zawsze wszystko dobrze widać (choćby zdarzenie z rywalizacji HandyMan – Al-Maj Car), ale dzięki temu sami się przekonacie, dlaczego nie transmitujemy spotkań popołudniowych – po prostu po jednej stronie boiska widoczność jest bardzo ograniczona. Mimo wszystko mamy nadzieję, że to co zobaczycie wystarczy, byście mogli odpowiedzieć na kilka poniższych pytań. Pamiętajcie, że na YouTube klikając na kołowrotek możecie sobie konkretny moment dodatkowo zwolnić.

1 SYTUACJA – Na jaką karę zasłużył Łukasz Trąbiński i gdzie miało miejsce przewinienie?

To wydarzenie, z racji bezpośredniego zaangażowania w mecz Organizatora, pozostawiamy bez komentarza i wyłącznie do Waszej analizy.

2 SYTUACJA – Czy zagranie ręką zawodnika Lambady kwalifikowało się do zagwizdania?

To wydarzenie, z racji bezpośredniego zaangażowania w mecz Organizatora, pozostawiamy bez komentarza i wyłącznie do Waszej analizy.

3 SYTUACJA – Czy Al-Marowi należał się rzut karny?

W tej sytuacji chyba nikt nie powinien mieć wątpliwości – arbiter nie zauważył, że Bartek Kielak pomógł sobie ręką przy interwencji po strzale Ernesta Wiśniewskiego. Być może sędzia myślał, że piłka trafiła w głowę zawodnika Copy, ale na powtórce widać wyraźnie, że była to celowa próba zwiększenia swojej powierzchni ciała, poprzez wyciągnięcie ręki. Zastanawia nas tylko dlaczego wspomniany Ernest Wiśniewski, który był przecież najbliższej całego zdarzenia, zupełnie nie protestował. Bo gdyby dał sygnał sędziemu, że coś tutaj było nie tak, to niewykluczone, że arbiter wskazałby jednak na punkt karny.

4 SYTUACJA – Czy Rafał Kowalczyk kopnął w stopę Pawła Woźniaka?

Zdarzenie bardzo niejednoznaczne. Trudno jest ocenić, kto w tej sytuacji faktycznie zagrał piłkę jako pierwszy, co wydaje się być kluczowe do podjęcia właściwej decyzji. Ale skoro nawet po powtórkach nie potrafimy udzielić kategorycznej odpowiedzi co tutaj się stało, to nie dziwimy się sędziemu, że ostatecznie puścił grę. Klasyczna “stykówka”, gdzie pewnie z każdej decyzji arbiter by się obronił.

5 SYTUACJA – Czy Daniel Laskowski spowodował upadek Łukasza Grochowskiego?

Na koniec zostawiliśmy sobie zdarzenie mające wpływ na wynik spotkania HandyMan – Al-Maj Car. W polu karnym ekipy Krzyśka Smolika dochodzi do walki o piłkę między dwoma zawodnikami, po czym obydwaj upadają a sędzia dyktuje rzut karny. Według nas to była dobra decyzja. Widzimy, że Łukasz Grochowski zdołał opanować futbolówkę po podaniu z autu, z kolei Daniel Laskowski chciał mu ją wybić lewą nogą, ale to mu się nie udało i tracąc równowagę po prostu “zabrał” ze sobą przeciwnika do parteru. Jedno jest pewne – nie możemy tutaj mówić o jakimkolwiek błędzie arbitra. Oczywiście całe zejście można różnie interpretować (zwłaszcza że mamy widok tylko z jednej kamery, w dodatku “pod słońce”), ale według nas były poważne podstawy, by użyć gwizdka i tak też uczynił rozjemca tych zawodów.

A jakie jest Wasze zdanie odnośnie powyższego? Dajcie znać w komentarzach – albo pod artykułem, albo na naszym Facebooku TUTAJ.

Dodaj komentarz