Kontrowersje z 3.kolejki


Nie chcemy zapeszać, ale w tym sezonie jeszcze ani razu nie zdarzyło się, by ktoś zgłaszał nam pretensje odnośnie sędziowania. I oby pozostało tak jak najdłużej.

Nasi sędziowie w znakomitej większości podejmują dobre decyzje, przez co w naszych kontrowersjach pojawia się bardzo mało sytuacji. Tradycji i tym razem stało się zadość, po podobnie jak w 1 i 2.kolejce, tak i teraz mamy dla Was do oceny zaledwie cztery boiskowe zdarzenia. Pamiętajcie, że na YouTube klikając na kołowrotek możecie sobie konkretny fragment materiału dodatkowo zwolnić.

1 SYTUACJA – Czy Mateusz Adamski był faulowany, a jeśli tak to gdzie?

Zaczynamy od stykówki z meczu AutoSzyby – Black Dragons. Kacper Banaszek próbuje wybić piłkę spod nóg napastnika, dochodzi do kontaktu i gracz w czarnej koszulce się przewraca. Czy był faul? W naszej ocenie można tutaj mówić o przewinieniu, bo defensor Szyb nie trafił w piłkę i miał wpływ na utratę równowagi przez napastnika Czarnych Smoków. Natomiast nie mamy pewności, czy to przewinienie faktycznie zdarzyło się w polu karnym. Dokładnie klatkując sobie materiał video, wydaje nam się że miało ono miejsce dosłownie kilkadziesiąt centymetrów przed linią pola karnego i prawidłowym wskazaniem wydaje się rzut wolny. Ale żeby to dostrzec musieliśmy użyć wielokrotnego zwolnienia, a arbiter takiej możliwości niestety nie miał.

2 SYTUACJA – Czy zdarzenie w polu karnym Bad Boys zasługiwało na gwizdek?

Tę sytuację doskonale pamiętamy z transmisji i już wtedy wzbudziła nasze delikatne wątpliwości. Piotrek Stańczak i Albert Woźniak zarzekali się, że nie spowodowali upadku Bartka Lipskiego i my jesteśmy skłonni przychylić się do ich tłumaczeń. Według nas Bartek wiedział, że nic nie ugra w tej sytuacji i chciał wymusić reakcję arbitra, co mu się skutecznie udało. Inna sprawa, że na powtórce nie widać dobrze szczegółów, trudno powiedzieć co sędzia tłumaczył obrońcom Bad Boys, bo być może dostrzegł coś, czego my nie widzimy. Ale gdybyśmy mieli podjąć decyzję na podstawie wiedzy, którą mamy teraz, to nie zdecydowalibyśmy się na użycie gwizdka.

3 SYTUACJA – Czy Damian Matuszewski prawidłowo wykonał rzut z autu?

Chyba pierwszy raz w kontrowersjach dajemy Wam do oceny prawidłowość wyrzutu piłki z autu. Wiadomo, że w amatorskich rozgrywkach tolerancja jest trochę większa i sędziowie nie wszystkie błędy odgwizdują. Ale tutaj chyba nie musimy tłumaczyć arbitra, bo mimo że Marcin Błędowski był tak pewny błędu rywala, że odpuścił udział w akcji, to my się pod jego zachowaniem nie podpisujemy. Owszem – wszystko było na granicy odgwizdnięcia, jednak uważamy, że mimo małej odległości, Damian Matuszewski zrobił wszystko zgodnie ze sztuką.

4 SYTUACJA – Czy Grzesiek Wojda faulował Damiana Kossakowskiego?

Również w tej sytuacji będziemy trzymać stronę sędziego. Darek Piotrowicz zagrywa piłkę w pole karne, a tam napastnik Lemy wyskakuje zza pleców kapitana Al-Maju, jest pierwszy przy piłce i to on ją zagrywa, co w tych okolicznościach wydaje się kluczowe. Co prawda to Grzesiek Wojda bardziej tutaj ucierpiał, jednak był niestety spóźniony ze swoją interwencją, dlatego wskazanie na „wapno” oceniamy pozytywnie.

A jakie jest Wasze zdanie odnośnie powyższego? Dajcie znać w komentarzach – albo pod artykułem, albo na naszym Facebooku TUTAJ.

Dodaj komentarz

You must be logged in to post a comment.