Kontrowersje z 2.kolejki


Podczas wczorajszej transmisji, zwłaszcza w trakcie dwóch spotkań, zdarzało nam się zastanawiać nad słusznością podejmowanych decyzji przez arbitra. I nie zawsze się z nimi zgadzaliśmy…

W tym tygodniu łącznie przygotowaliśmy dla Was cztery sytuacje. Pamiętajcie, że na YouTube klikając na kołowrotek możecie sobie konkretny moment dodatkowo zwolnić.

1 SYTUACJA – Czy Damian Matuszewski powinien wylecieć z boiska?

Tutaj to chyba nie jest żadna kontrowersja. Faul zawodnika PrefBudu na Adamie Baranie jest ewidentny, do tego dochodzi spory impet i mimo tłumaczeń zawodnika, że to jest pierwsze przewinienie arbiter pokazuje mu żółtko. Ale zobaczmy co dzieje się dalej… Sędzia nie widzi gestu Damiana Matuszewskiego? Nie chce go widzieć? Trudno powiedzieć. Jednak za takie zachowanie należy się przynajmniej druga żółta kartka i w konsekwencji tego gracza nie powinno być już na boisku… Oczywiście chcielibyśmy, by takie sytuacje nie miały miejsca. Nie wpływają one dobrze na wizerunek rozgrywek i wolelibyśmy ich nie pokazywać. Ale takie rzeczy się dzieją. Naszym zdaniem arbiter doskonale wszystko widział, ale z wyłącznie sobie wiadomych względów nie zareagował. My jednak nie możemy być na takie wydarzenia obojętni. Jest to pierwsze i jednocześnie ostatnie ostrzeżenie dla zawodnika PrefBudu. Zwłaszcza, że podczas turnieju mieliśmy inny incydent z jego udziałem. Każdy kolejny będzie skutkował długoterminowym odpoczynkiem od naszych rozgrywek. Mamy nadzieję, że wyraziliśmy się jasno. Nie chcemy takich zachowań w naszych rozgrywkach.

2 SYTUACJA – Czy arbiter zachował się właściwie uznając bramkę?

W tym przypadku znowu w roli głównej Damian Matuszewski. Wygrywa on wyścig o piłkę z bramkarzem Al-Maru, ale ten domaga się odgwizdania faulu. Według nas nic takiego nie ma miejsca. Maciek Sobota jest na straconej pozycji, próbuje wepchnąć się przed napastnika, ledwo trzyma równowagę i czując delikaty kontakt, ląduje na ziemi. I zagrał to całkiem nieźle, ale sędzia słusznie nie dał się na tę grę aktorską nabrać. Gol jak najbardziej prawidłowy.

3 SYTUACJA – Czy Kacper Cebula faktycznie pomógł sobie ręką?

W poprzedniej sytuacji pochwaliliśmy arbitra – teraz tak kolorowo już nie będzie. Już podczas transmisji wydawało nam się, że Kacper Cebula dostaje piłką w okolice klatki piersiowej – po obejrzeniu powtórek okazało się, że nasze przeczucie było słuszne. Nie było tutaj zagrania ręką, arbiter zagwizdał coś, co wydawało mu się, że ma miejsce i widać zresztą, że walczył sam ze sobą, bo gwizdek wybrzmiał z dużym opóźnieniem. Tyle że w naszej ocenie popełnił błąd i gol dla Jogi został zdobyty zgodnie z zasadami.

4 SYTUACJA – Czy faul Mariusza Ochocińskiego zasługiwał na czerwoną kartkę?

Końcówka meczu Joga Bonito – Show Team skończyła się bardzo kiepsko dla Przemka Matusiaka. Kapitan “gości” został sfaulowany przez zawodnika Jogi i musiał opuścić plac gry. Widząc całą akcję nie da się tego zinterpretować inaczej, niż że Mariusz Ochociński wylał swoją frustrację prawdopodobnie z powodu niekorzystnego wyniku, jak również z tego, że chwilę wcześniej oponent zabrał mu piłkę. No ale jednak tak tych spraw nie powinno się załatwiać. Być może dla kogoś żółta kartka by tutaj wystarczyła, bo był to jednak atak w stopę. Ale mówimy o zagraniu z premedytacją, bez piłki i “as kier” jest dobrą decyzją. Na szczęście uraz Przemka nie okazał się groźny i tego zawodnika zobaczymy w niedzielę na kolejnej serii gier. Uff!

A Wy jak to wszystko widzicie? Dajcie znać w komentarzach – albo pod artykułem, albo na naszym Facebooku TUTAJ.

Dodaj komentarz